Adam Colton - zonder titel 1994

ware grootte
428 x 285px (26Kb)
foto: Beelden in Zwolle

Adam Colton - zonder titel 1994

Werk van Adam Colton: kunst in de openbare ruimte van Zwolle op website

in dossier: Colton, Adam

4 november 2008 Auke
(uit: De Stentor van 4 november 2008) Honderddertig kunstwerken uit het straatbeeld van Zwolle zijn opgenomen op de nieuwe website www.beeldeninzwolle.nl Met deze website geeft de gemeente Zwolle een blik in het openbaar kunstbezit.

Kunstcriticus Wim van der Beek en fotograaf Ben Vulkers hebben de afgelopen maanden een inventarisatie gemaakt van kunstwerken die in bezit zijn van de gemeente Zwolle of waar de gemeente Zwolle aan meebetaald heeft.

De website is heel handig om informatie op te zoeken over kunstwerken. Iedereen kent dat: van wie is dat kunstwerk ook alweer? Sinds wanneer staat dat beeld eigenlijk bij ons in dat park?

Het is de bedoeling dat de website de komende tijd wordt uitgebreid en actueel wordt gehouden. Als er een nieuw kunstwerk wordt aangeschaft, komt er een verhaal over op beeldeninzwolle.nl

Wanneer een kunstwerk wordt vernield, komt die informatie ook op de site te staan. Op die manier fungeert de site als een publiekstoegankelijk archief, een naslagwerk voor de inwoners van Zwolle. "De collectie kunstwerken in Zwolle is representatief voor datgene wat er de afgelopen veertig jaar in de Nederlandse kunstwereld te koop was", vindt criticus Van der Beek. Maar de collectie gaat verder. Het bekendste beeld is Adam, van de Franse beeldhouwer August Rodin. Het beeld op het grote Kerkplein dateert uit 1881. Andere internationaal bekende kunstenaars van wie beelden te vinden zijn in Zwolle zijn Marte Röling, Jeroen Henneman (een lamp op het stadskantoor en een boek met pen op het provinciehuis), Peter Struyken, Auke de Vries, Thom Puckey en Adam Colton.

"Ik hoop dat Zwollenaren de beelden ervaren als iets van hun", zei cultuurwethouder Hennie Kenkhuis bij de ingebruikname van de website. "Ik hoorde dat het beeld Wharfinger van Luk van Soom in Hanzeland, waarover zo veel te doen is vanwege geluidsoverlast van het spuitende water, door omwonenden stiekem Donald Duck wordt genoemd. Ik vind het een hele mooie naam."

"Kunst is van iedereen. Ik hoop dat mensen in Zwolle dat zo ervaren. Met de website kunnen ze nog beter toegang krijgen."

terug

Zoek in kidor.nl
resultaten sluiten