Werk van Hugo Vrijdag: De Ontdekfabriek

in dossier: Vrijdag, Hugo

25 november 2009 Auke
(uit: Eindhovens Dagblad van 25 november 2009; door Jody van den Tillaart) EINDHOVEN - Jonge uitvinders en creatievelingen kunnen vanaf komend weekeinde hun hart ophalen in de Ontdekfabriek in Eindhoven. In een fabriekshal (SBP, in de Hoge Rug) op Strijp S opent een uitvinderswerkplaats voor kinderen. Het doel: hun enthousiasme voor techniek naar boven halen, zodat ze uiteindelijk voor een technische opleiding kiezen. "De fabriek is als het ware gekraakt door techniekliefhebbers", zegt Hugo Vrijdag, die de Ontdekfabriek samen met Chris Voets bedacht.

Aan de hand van een spannend verhaal worden kinderen meegenomen in een mysterieuze wereld waarin uitvinders na het Philipstijdperk stiekem zijn blijven werken aan geheime uitvindingen. In een theatertje, afkomstig van een praalwagen van de Brabantse Dag in Heeze van dit jaar, ontvouwt een acteur het scenario.
Sinds 2004 zijn Vrijdag en Voets al bezig met stichting De Uitvinders, die hetzelfde doel nastreeft, maar dan in de vorm van een uitvinderswedstrijd voor kinderen. "De kinderen mogen meewerken aan de openingsmachine. Een aaneenschakeling van panelen die achter elkaar gezet voor een kettingreactie zorgen." Als ze daarbij assistentie nodig hebben, kunnen ze de hulp inroepen van de uitvinder, in de persoon van beeldend kunstenaar Kor Smeenge. Er staat ook een oude DAF waar kinderen zich op kunnen uitleven, een 'ontbijtmachine', er is een speelhoek en ook een tentoonstelling van uitvindingen die kinderen uit de regio instuurden voor de Uitvinderswedstrijd. Speciaal voor de opening zijn er ook workshops. Zo kunnen kinderen leren een elektromotor te maken en wat magnetisme is. De stichting Techniek Promotie geeft uitleg over kettingreacties.

"Kinderen zijn vaak het probleem niet, ze zijn gemakkelijk enthousiast te maken voor techniek. Het probleem zit meer bij de ouders en de docenten. Die vinden techniek vaak maar gevaarlijk en hebben al veel aan hun hoofd. Daarom proberen we een zo compleet mogelijk aanbod te maken, zodat docenten het gemakkelijk kunnen overnemen."

De Ontdekfabriek is zaterdag en zondag open van 11.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis. Daarna is de hal geopend op zondagen. Meer informatie: www.deontdekfabriek.nl

terug

Zoek in kidor.nl
resultaten sluiten