Werk van Astrid Moors: Oneindige Zwaartekracht

in dossier: Moors, Astrid

30 september 2011 Auke
(bron: Rotterdam Zuid Dichtbij; ingezonden door Mat Huppertz) Van 1 oktober tot 12 november stelt Culture Spaces bij Rombout Kappers in Alexandrium de installatie Oneindige Zwaartekracht/24fps van Astrid Moors tentoon.

Het duurt even voor je begrijpt wat er in de animatie en de 24 schilderijen van Oneindige Zwaartekracht/24fps gebeurt (zie website). De persoon in beeld draait 360 graden in verticale richting, hij gaat 'over de kop'. De camera blijft de persoon frontaal opnemen, waardoor we de achtergrond zien veranderen en belangrijker nog de veranderingen aan de persoon. Door de zwaartekracht verandert het haar en de gezichtuitdrukking van de persoon continue.

Hoe dit beeld in bij 'de kapper' past, blijkt als je je realiseert dat ook de kapper constant een gevecht met diezelfde zwaartekracht levert. Waar bij Moors het haar de zwaartekracht volgt, probeert de kapper juist het haar aan de zwaartekracht te onttrekken. Het haar moet vaak het liefst in één stand blijven staan, zoals kapper en klant het willen. Maar na verloop van tijd neemt de Oneindige Zwaartekracht het toch weer over.

Astrid Moors' werk kenmerkt zich vaak door de combinatie van schilderijen en projecties op die schilderij met behulp van de computer of, zoals bij dit werk, de combinatie van schilderijen en computer animaties. Moors toont niet de werkelijkheid, want dan had ze een film opgenomen, maar maakt die werkelijkheid opnieuw in vierentwintig schilderijen. Ze voegt iets toe in verf en digitale beelden.

Kijkers zijn zeker welkom!

terug