Werk van Piet Hein Stulemeijer: Hoe een wijk uit een polder groeit

in dossier: Stulemeijer, Piet Hein

18 augustus 2008 Auke
(uit: BN/DeStem van 18 augustus 2008) BREDA - Hij staat er op 6 februari, op 6 mei, 6 augustus en 6 november. Jaar in jaar uit. Sinds 1977. Iedere keer op exact dezelfde twaalf plaatsen in de Haagse Beemden: beeldend kunstenaar Piet Hein Stulemeijer uit Breda.

Tien foto's maakt hij elke keer. Aan elkaar gemonteerd geven ze een panoramisch beeld van de omgeving. Foto's die nu, 31 jaar na de eerste werd geschoten, zijn omgetoverd in korte films. Ze geven een fascinerend beeld van de ontwikkeling van de Haagse Beemden. Van polder tot woonwijk.

De films zijn vanaf 6 september zes weken lang te zien in het Nederlands Filmmuseum in Rotterdam. Later gaan ze op reis. De wereld over. Niet voor niets. "Het is een uniek project", zegt Stulemeijer zelf. "Niemand legde op deze manier de ontwikkeling van een gebied vast."

Wie de films bekijkt wordt al snel gegrepen. Het zijn documenten met talloze ingrediŽnten. Zo is te zien hoe de sneeuw verdwijnt. Aanvankelijk tonen de winterfoto's nog een fotogeniek wit of berijpt landschap. Na enkele jaren is de ommekeer. Witte winters komen niet meer voor.

Maar er is meer dat fascineert. "Kijk", laat Stulemeijer een film zien van foto's genomen vanaf de Burgtsedreef. "Kijk hoe de wijk naar je toe komt rollen." En inderdaad: over een leeg polderlandschap stormt uit de verte de bebouwing richting fotograaf. Nieuwe woningen waar lage hekjes om kale voortuintjes verrijzen. Hekjes die later plaatsmaken voor hoge, dichte schuttingen. En op hun beurt gedurende de jaren compleet schuil gaan achter oprukkend groen. "Je ziet hoe die struiken het fietspad omzomen, compleet aan het zicht onttrekken. Dat is zo'n ontwikkeling die me verbaast. Ik zou er mijn dochter niet met een gerust hart laten fietsen."

Toch wordt er gesnoeid. "Maar dat groeit snel terug. Dat is te zien op de foto's." Groen groeit hard. "Neem het Haagse Beemdenbos. Ik stond er bij toen het werd ingezaaid. Nu is op de foto geen lucht meer te zien. Zo hoog zijn de bomen geworden."

De films tonen de ontwikkeling van stedenbouw. Van de aanvankelijk moderne bloemkoolbouw, via meer openheid naar de huidige Vinex-idealen. Ze laten tijdelijke scholen zien, die weer verdwijnen. Een relatief lege Gageldonkseweg die in mum van tijd compleet wordt volgebouwd. Met iedere keer weer, jaar in jaar uit, een vuilniswagen. "Ja je ziet aan mijn foto's dat de afvaldienst er een strak schema op na houdt." Alleen de wagen zelf verandert.

Tien jaar wil Stulemeijer nog doorgaan. "Tot ik de veertig jaar heb volgemaakt", zegt hij. "Ik maak dan namelijk ook nog de renovaties mee. Nu al wordt bij de Werftseweg een boerderij gesloopt die ik nog heb zien bouwen." Hij maakt plaats voor water. Het vierde bergboezem.

Vier keer per jaar, twaalf plekken, tien foto's. Stulemeijer maakt ze al jaren met hetzelfde toestel: een Canon A1. Sinds 1985 niet meer in productie.

www.nederlandsfotomuseum.nl

terug