kunstwerken van
Albert Hagenaars


Vissershaven 2014
Vissershaven

VissershavenAlbert Hagenaars kaart

www.alberthagenaars.nl/

Albert Hagenaars werd geboren in Bergen op Zoom op 7 april 1955 en was aanvankelijk werkzaam als beeldend kunstenaar en galeriehouder. Hij studeerde Nederlands en bracht veel tijd in Frankrijk door. In 1980 koos hij voor de literatuur. Werk van zijn hand verscheen in talrijke bladen en bloemlezingen, waaronder Maatstaf, De Tweede Ronde, Literair Akkoord, Raster, New Found Land en De Nederlandse poŽzie van de negentiende en twintigste eeuw in 1000 en enige gedichten.

Behalve gedichten, romans en vertalingen schrijft hij ook kritieken over literatuur en moderne beeldende kunst voor tal van bladen alsmede, sinds 1980, de Nederlandse Bibliotheek Dienst.
Als redacteur van PoŽzie-uitgeverij WEL was hij intensief betrokken bij de productie van vele tientallen bundels. Hij werkt graag samen met kunstenaars en musici en ook met collegaís uit andere taalgebieden.

Enkele van zijn boeken werden vertaald; in het Duits, Engels, Frans en Indonesisch. Bovendien maakten componisten muziek bij werk van Albert Hagenaars. Jan Walraven produceerde een cd met muziek voor piano en orgel gebaseerd op de bundel Linguisticum.
De Amerikaanse musicus Dirk Stromberg koos 18 gedichten uit Tropendrift voor een gelijknamige dubbel-cd met overwegend elektronische muziek. Hierop zijn de gedichten in de Engelse vertaling van John Irons te horen.

Albert Hagenaars maakte veel reizen, door o.a. de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en bovenal het Verre Oosten. De laatste jaren woont en werkt hij in de zomer in IndonesiŽ, het geboorteland van zijn vrouw. Zijn belangrijkste themaís zijn daarom: reizen, interculturele relaties, vervreemding en niet in het minst de liefde, de liefde in Šl haar facetten. Zijn belangrijkste titels verschijnen bij Uitgeverij In de Knipscheer.

In 2007 ontving hij de Sakko-Prijs, een oeuvre-onderscheiding die jaarlijks beschikbaar wordt gesteld door Tamoil Nederland BV.

Zie ook de nieuwsberichten in het dossier Hagenaars, Albert