zonder titel

Arjanne van der Spek, 1989

plantsoen Burgemeester Stulemeijerlaan
kaart

zonder titel

ware grootte
800 x 600px (553,7Kb)

zonder titel

Arjanne van der Spek

www.xs4all.nl/~arjanne/
Arjanne van der Spek (Rotterdam 1958) volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie voor kunst en vormgeving te 's-Hertogenbosch (1978-1980) en aan Ateliers '63 te Haarlem (1980-1982).
Zij won een Werkbeurs Beeldende Kunsten WVC in 1986 en de Aanmoedigingsprijs Beeldende Kunst AFK in 1987.

abstract

In het werk van Arjanne van der Spek zijn symmetrieen erg belangrijk. "Maar" zegt ze zelf "symmetrie is iets wat je kunt gebruiken, wat je juist iets kunt laten doen door van de symmetrische opzet af te wijken". In dit kunstwerk gebruikte zij diverse materialen: brons, hout en ferrocement. Het hellende terrein in het plantsoen aan de Burgemeester Stulemeijerlaan inspireerde haar tot dit beeld. Het bestaat uit vier vormen die waaiervormig oplopen. De onderste vormen van hout gaan aan de hoge kant als het ware de bocht om in het cementen gedeelte. De bronzen delen eindigen in een stapeling van blokachtige vormen. De hoge kant van het beeld betaat dus uit een beweeglijke stapeling die voor het gevoel om zou vallen ware het niet dat die oplopende schaduwachtige staart dat verhoedt. De kleuren van de verschillende materialen zijn in de loop der tijd meer op elkaar afgestemd doordat het hout is gaan vergrijzen en het beton donkerder is geworden. Het titelloze werk wordt in de volksmond liefdevol 'wasknijper' genoemd.

Technische gegevens: gemengde techniek: de bovenste vormen zijn van groen/zwart gepatineerd brons; het onderste deel bestaat uit twee platen hout die verbonden zijn door een ronde vorm van ferrocement. Lengte 450 cm en hoogte 180 cm.


Literatuur

'Z.T. (sculptuur in brons, hout en ferrocement). Arjanne van der Spek', informatieblad in de reeks 'Kunstroute Bergen op Zoom'.


Kunstroute (stichting)


zonder titel

ware grootte
800 x 600px (540,7Kb)

zonder titel