Merck toch hoe sterck

Niko de Wit, 2002

Burgemeester Stulemeijerlaan
kaart

Merck toch hoe sterck

ware grootte
800 x 600px (609,3Kb)

Merck toch hoe sterck

Niko de Wit

www.nikodewit.nl
Nikolaas Joseph (Niko) de Wit (Bergen op Zoom 1948) volgde een opleiding tot teken- en handvaardigheidsleraar aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg (1967 - 1975). Hij was een leerling van Leo Geurtjens (1968 - 1975, plastische vormgeving) en Felix van der Linden (1967 - 1972, plastische vormgeving). Hij is sedert 1976 als beeldhouwer werkzaam. lezen

abstract

Het beeld verwijst naar de historie van de stad als vesting. De vormen en volumes van verdedigingswerken fascineren Niko de Wit. Met name hun bijna abstracte maar vooral doelmatige eenvoud spreken de kunstenaar aan. In dit beeld komen die vormen terug. Het profiel van de dwarsdoorsnede heeft bijvoorbeeld de vorm van een lunet. De geabstraheerde doorkliefde huisvorm die drie maal herhaald wordt en volgens een mathematisch principe verkleind en verschoven wordt, levert een getrapt beeld op.
Er loopt een gang of tunnel door het beeld die eveneens trapsgewijs verspringt en die herinnert aan de bevoorradingsgangen in een vestingbolwerk. De huisvorm verwijst naar het wonen binnen beschermende muren terwijl het gehele beeld ook opgevat kan worden als een verdedigingswerk met schietgat of als uitkijkpost. De twee verkleinde delen van het beeld zijn ten opzichte van de grootste huisvorm naar boven verplaatst waardoor zij lijken te gaan zweven. De plaats van het beeld is essentieel: het staat op het einde van het plantsoen dat de noordelijke toegang van de stad markeert. De meerdere betekenissen die aan het beeld kunnen worden toegekend - verrekijker, ravelijn of bastion, huis of verdedigingswapen - zijn direct verweven met de omgeving. De titel van het kunstwerk is ontleend aan het geuzenlied dat de dichter Adriaan Valerius in 1622 schreef nadat de Spaanse veldheer Spinola het beleg van Bergen op Zoom had opgeheven. Dit lied 'Merck toch hoe Sterck' werd later het Bergse volkslied.
'Merck toch hoe sterck' is een van de variaties van het zogeheten 'Telescopisch huis'. De inspiratie voor het 'Telescopisch huis' deed De Wit op in mei 1997 in Florence toen hij de zeshoekige gotische klokkentoren van Badia Fiorentina zag. Deze werd gerestaureerd en was om die reden van boven tot onder ingepakt in gaasdoek. Het resultaat was een strak abstract beeld van verspringende volumes die naar boven toe kleiner werden.

Technische gegevens: hoogte 230 cm, breedte 200 cm en lengte 620 cm. Het kunstwerk is gelast in corten-plaatstaal van 8 mm dikte.


Literatuur

'Merck toch hoe sterck. Niko de Wit', informatieblad in de reeks 'Kunstroute Bergen op Zoom'.


Kunstroute (stichting)