cultuur-historisch
Zoals de tekst in de sokkel van het beeld vermeld is dit beeld "Gewijd aan de gevallenen 1940-1945. Bevrijding van Bergen op Zoom 27 october 1944". Nicolaas van der Kreek heeft de bevrijding voorgesteld als een vrouw die haar armen ten hemel heeft geheven; haar kind kijkt naar haar op. De uitgestrekte armen suggereren vreugde maar bij nadere beschouwing van het beeld drukt de gebarentaal eerder wanhoop uit, hetgeen correspondeert met de talloze slachtoffers die in deze oorlog het leven lieten. Het beeld werd elf jaar na de bevrijding door Van der Kreek in opdracht van het Comité Dodenherdenking vervaardigd. Na de onthulling op 26 oktober 1955 door de jeugdige Piet van Gils, wiens vader als verzetsstrijder omkwam, werd het beeld door de voorzitter van genoemd Comité, Ir. A. Juten, overgedragen aan de gemeente.
Van 1985 tot 1989 is er sprake geweest van verplaatsing van het monument naar de zogeheten 'Stenen Tuin', het Thaliaplein achter de Sint-Gertrudiskerk. Deze plannen zijn echter niet doorgegaan.
Technische gegevens: beeld: brons; sokkel: natuursteen.
Literatuur
W.A. van Ham en C.D. Vanwesenbeeck, 'Gids voor oud-Bergen op Zoom', Antwerpen 1983, p. 395 en 396; Drs. Willem Blok en Puck van Eenennaam, 'Beeldig Bergen', Gemeentemuseum Bergen op Zoom [1987], p. 74 en 75, nr. 70.
Bergen op Zoom (gemeente)