abstract
In het Anton van Duinkerkenpark staat op een eilandje in de parkvijver het 'Observatorium' van Marius Boender. Het is een kunstwerk waar men in kan gaan schuilen of verblijven. Onder het koepeldak is een bol in de vloer aangebracht vervaardigd in zwarte terrazzo. Zoals dat ook in natuursteen vaak voorkomt, zitten er 'fossielen' in de bol. Hier betreft het echter geen fossielen die verwijzen naar dieren: het zijn moderne varianten die hun geheimen niet prijs geven.
Ook de tekens in de vloer behouden een geheimzinnig karakter: waarnaar verwijzen ze? Naar ruimte of juist naar een microkosmos? Vind je er chaos of juist een rustpunt? Marius Boender voelt een persoonlijke verwondering over het beleven van tijd en ruimte. Deze verwondering vertaalt hij in kunstwerken waardoor de beschouwer deelgenoot van deze verwondering wordt.
In mei 2002 werd het 'Observatorium' op verzoek van de gemeentelijk Commissie Beeldeninspectie door Marius Boender opgeknapt. Het kunstwerk was vervuild en beklad met graffity. Boender vertelde echter dat hij niet negatief is over de graffity en vernielingen: hij vond de term "doorleefd" passend voor zijn beeld, en: "Dat risico loop je als het gebruikt wordt. Kunst is niet zo heilig."
Technische gegevens: de gemetselde, gecementeerde koepel rust op vier met koperfolie beklede zuilen. Hieronder bevindt zich een terrazzo bol op een betonnen ronde plaat. In de bol zijn verschillende figuurtjes van zilver, keramiek en glas verwerkt. De vloer bevat allerlei tekens. Totale hoogte van het kunstwerk: 4,5 meter. De doorsnede van de bol: 1,70 meter.
Literatuur
"Observatorium. Marius Boender", informatieblad in de reeks Kunstroute Bergen op Zoom; BN/De Stem 24 mei 2002.
Kunstroute (stichting)