Anthonis en Rombout Keldermans

Arie Teeuwisse, 1986

beeldentuin Markiezenhof
kaart

Anthonis en Rombout Keldermans

ware grootte
800 x 600px (548,4Kb)

Anthonis en Rombout Keldermans

Arie Teeuwisse

Adrianus Johannes Petrus Franciscus (Arie) Teeuwisse (Amsterdam 1919 - Havelte 1993) volgde een opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs te Amsterdam onder leiding van J. Kaas en aan de Rijksakademie te Amsterdam onder leiding van J. Bronner. Hij is als beeldhouwer van figuratieve mens- en dierfiguren werkzaam geweest. Hij was lid van Arti et Amicitiae te Amsterdam en de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. lezen

zie ook:
Muskus-Os

figuratief

Dit bronzen beeld werd in 1986 door de Stichting Vrienden van Het Markiezenhof aangeboden aan de gemeente Bergen op Zoom ter gelegenheid van de voltooiing van de restauratie van stadspaleis Het Markiezenhof. Dit woonpaleis van de heren en markiezen van Bergen op Zoom werd van 1961 tot en met 1986 gerestaureerd. In het complex zijn een museum, een bibliotheek en een restaurant 'La Pucelle' gevestigd.
Het beeld 'Anthonis en Rombout Keldermans' verwijst naar de oorspronkelijke bouwmeesters van Het Markiezenhof, het geslacht Keldermans. Afkomstig uit Mechelen kregen zij op het einde van de vijftiende eeuw opdracht de woning uit te bouwen tot een stadspaleis. Het beeld heeft een plaats gekregen in de beeldentuin van Het Markiezenhof.


Literatuur

J. Sanders, 'Drie bronzen beelden', in: Markiezenhof-agenda, oktober-december 1986, p. 1 en 2; Drs. Willem Blok en Puck van Eenennaam, 'Beeldig Bergen', Gemeentemuseum Bergen op Zoom [1987], p. 100 en 101, nr. 114; Jan Peeters, 'Oase van rust. De Beeldentuin van Het Markiezenhof', Kwartaalnieuws Historisch Centrum Het Markiezenhof, 24e jaargang, nr. 4, oktober-december 2005.


Vrienden van Het Markiezenhof (stichting)


Anthonis en Rombout Keldermans

ware grootte
800 x 600px (341,2Kb)

Anthonis en Rombout Keldermans