Hunebed

Peter Nuijten, 2004

GGZWNB (Vrederust) Halsteren

Hunebed

ware grootte
640 x 480px (146,6Kb)
foto: Cees Vanwesenbeeck

Hunebed

figuratief

Dit kunstwerk is gemaakt van een 102-jarige beuk, die op deze plek stond. De beuk was afgestorven. Medewerkers van de Technische- en Agrarische Dienst van GGZ WNB kwamen op het idee dat de boom een tweede leven zou kunnen krijgen als kunstwerk. Een oproep werd geplaatst voor een kunstenaar en deelnemers die met deze opdracht aan de slag wilden. Die groep maakte zeventien ontwerpen voor een kunstwerk en realiseerde dit ontwerp. In het midden van het kunstwerk ‘hunebed’ is een esdoorn geplant die nieuw leven symboliseert. Het hunebed staat voor het oude (vorige) leven. De kleine boom geeft aan dat nieuw leven verder groeit vanuit oud leven. Bij GGZ WNB komen mensen, volgens de makers, om een soort nieuw leven op te bouwen. Het is een rustpunt. De hunebed is ook letterlijk een rustpunt, omdat hij als zitplaats gebruikt kan worden. De makers van dit kunstwerk zijn: Adriana Dekker, Jan Polderdijk (beide lid van het Polladcollectief), Christianne Hoek, Constant Kranenburg, Lotti Slapman (begeleider Creatieve Therapie) en Peter Nuijten (begeleidend kunstenaar). Christianne en Constant schreven de twee gedichten die bij het kunstwerk horen.


GGZ Westelijk Noord-Brabant

www.ggzwnb.nl
De kunstroute ‘Gedicht in beeld’ is een route waarbij kunstwerken gecombineerd worden met gedichten van voornamelijk (ex-)cliënten. Beeld en gedicht versterken elkaar.

U kunt de route vinden verspreid over het terrein van GGZ WNB in Halsteren (Hoofdlaan). Deze originele en gevarieerde kunstroute is altijd ‘open’ en voor iedereen vrij toegankelijk. Wandelaars of fietsers die de kunstroute op het terrein volgen, vinden bij ieder kunstwerk een zuil met daarop een plaquette. Daarop staan het gedicht, de dichter, de kunstenaar en de titel van het kunstwerk.