Heilige huisjes

Helen Vergouwen, 2002

GGZWNB (Vrederust) Halsteren

Heilige huisjes

ware grootte
480 x 640px (168Kb)
foto: Cees Vanwesenbeeck

Heilige huisjes

Helen Vergouwen

www.helenvergouwen.nl/Helen Vergouwen komt uit Oosterhout en heeft de kunstacademie in Breda afgerond in 1990. Afgestudeerd in Monumentale vormgeving en tekenen.

figuratief

Van Helen Vergouwen. Haar werk wordt gekenmerkt door de aandacht voor vormen. Deze huisjes zijn gemaakt van corten staal. Bij het maken van de huisjes is Helen uitgegaan van plattegronden en plaatsen waar zij in haar leven heeft gewoond. De plaatsen die voor haar belangrijk zijn geweest zijn omgezet in vormen en ruimten. Het werk symboliseert ook het creëren van een veilige plek waar je je thuis voelt. Volgens Helen kun je de huisjes ook associëren met een boomhut: iets onbezorgds uit je kindertijd waar je als kind een prettige tijd kon hebben in een eigen wereldje. Toen zij deze sculptuur eerder exposeerde in een tuin bij een klooster vroeg een pater hoe het werk heette. In die ‘heilige’ omgeving, zei Helen meteen: “Heilige Huisjes”. De titel wordt ook gerelateerd aan de uitdrukking ‘Heilig huisjes omver werpen’.
Cliëntenvertegenwoordigers uit de kunstcommissie kozen er een gedicht bij van Toon Hermans, dichter en gevoelsmens.


GGZ Westelijk Noord-Brabant

www.ggzwnb.nl
De kunstroute ‘Gedicht in beeld’ is een route waarbij kunstwerken gecombineerd worden met gedichten van voornamelijk (ex-)cliënten. Beeld en gedicht versterken elkaar.

U kunt de route vinden verspreid over het terrein van GGZ WNB in Halsteren (Hoofdlaan). Deze originele en gevarieerde kunstroute is altijd ‘open’ en voor iedereen vrij toegankelijk. Wandelaars of fietsers die de kunstroute op het terrein volgen, vinden bij ieder kunstwerk een zuil met daarop een plaquette. Daarop staan het gedicht, de dichter, de kunstenaar en de titel van het kunstwerk.


Heilige huisjes

ware grootte
640 x 480px (162,5Kb)
foto: Cees Vanwesenbeeck

Heilige huisjes