Open - dicht

Charles Vergouwen, 2016

Olympialaan ter hoogte van de Artemislaan

Open - dicht

ware grootte
4000 x 3000px (4863,5Kb)

Open - dicht

Charles Vergouwen

www.beeldhouwatelier.com
Charles Vergouwen (1946-2019), filosofisch beeldhouwer

Charles Vergouwen werd op 30 mei 1946 geboren in Roosendaal en hij volgde zijn kunstopleiding aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda, gevolgd door de opleiding tot restauratiebeeldhouwer aan de Sint-Jan Kathedraal in ’s-Hertogenbosch. Daarna voltooide hij zijn opleiding in Eindhoven aan de Academie voor Industriële Vormgeving, afdeling Autonome vormgeving. Vanuit Den Bosch volgde hij een specialisatiestudie restauratietechnieken bij de Stichting ‘Pro Venetia Viva’ in Venetië.

Met deze brede bagage werd Vergouwen een beeldhouwer die het ambacht in al zijn vormen beheerste en een kunstenaar die in allerlei materialen en stijlen zijn eigen weg vond. Hij werkte bij voorkeur in brons en steen. Mede door zijn achtergrond als restauratiebeeldhouwer kon hij uitstekend overweg met opdrachten die vroegen om een eigen interpretatie van de klassieke, figuratieve, stijl. Veel figuratief werk. Herkenbare beelden in de openbare ruimte die snel door het publiek werden omarmd. Nationaal en Internationaal werd Charles Vergouwen bekend door zijn abstracte werk. In alle gevallen gaat het om grondig doordacht werk. Als restaurateur werkte hij aan veel monumentale gebouwen. De teller voor eigen werk van Vergouwen staat op 320. Zijn kunstwerken zijn steeds krachtig en uitgebalanceerd en nodigt uit om erbij stil te staan en even na te denken.

Vergouwen was een filosofisch denker en drukte dat uit in zijn werk. Beeldhouwen was zijn taal. Bekende uitspraak van hem: “Ik ben een diesel, kom langzaam op gang maar ga in stevig tempo altijd door.” Evenals zijn advies aan leerlingen en collega-kunstenaars: “Neem rust en denk goed na over wat je wil.”

zie ook:
Amala
Blitzkopfhaus
Boomfontein
Conglomeraat 1
Conglomeraat 2
Contemplatie - Meditatie 1
Contemplatie _ Meditatie 2
Kunstwerk zonder naam 1
Kunstwerk zonder naam 2
Tourniquet croutique
Windroos

abstract

De gemeente Bergen op Zoom heeft in 2014 aan Stichting KidOR (Kunst in de Openbare ruimte) gevraagd om in de wijk Borgvliet op een aantal plaatsen kunstwerken te realiseren.
Er is een werkgroep gevormd met bewoners van de wijk die heeft gezocht naar een passende invulling op een aantal locaties. Met als resultaat dat er in 2016 op een 5-tal plaatsen in de wijk een kunstwerk is geplaatst.
Open - dicht is één van die werken.

Maten: 140 x 210 x 80 cm en 90 x 65 x 80 cm
Materiaal: hardsteen


Kunst in de Openbare Ruimte (stichting [KidOR))

www.kidor.nl