Vastenavondjas

d'Opeloze, 1994

Klein Weike
kaart

Vastenavondjas

ware grootte
600 x 800px (577,8Kb)

Vastenavondjas

d'Opeloze
d'Opeloze is een vastenavondvereniging. Regelmatig plaatsen vastenavondverenigingen in Bergen op Zoom ter gelegenheid van een jubileum een kunstwerk in de openbare ruimte.

cultuur-historisch

De vastenavondviering, een andere term voor carnaval, is de belangrijkste jaarlijkse gebeurtenis in Bergen op Zoom. De oudste schriftelijke gegevens over de Bergse vastenavond dateren van 1413. In datzelfde jaar schreef Jacob van Oestvoorn ook het bekende gedicht over de Blauwe Schuit, een nog steeds vast onderdeel in de Bergse vastenavondoptocht.
De huidige vastenavondviering dateert van 1945: toen namen enkele Bergenaren het initiatief tot de herinvoering van het openbare vastenavondfeest. In 1946 werd het 'Manifest' uitgegeven dat algemeen beschouwd wordt als de start van de Stichting Vastenavend die met strakke hand de organisatie ter hand nam. Het 'seizoen' begint elk jaar op 11 november. Op die dag wordt het motto bekend gemaakt dat het leidmotief voor het vastenavondlied en de uitbeelding van de wagens wordt. Na tal van bals begint op zaterdag de eigenlijke vastenavond die vier dagen duurt. Bergen op Zoom wordt dan 'Krabbegat' en haar bewoners 'Krabben'. Er zijn meer dan tachtig dweilbandjes en daarnaast ook talloze vastenavondclubs. Sommige manifesteren zich door de plaatsing van kunstwerken zoals d'Opeloze in 1994. Op het Klein Weike plaatste deze vereniging een plexiglaskast met daarin tal van vastenavondattributen waaronder de belangrijke 'gurdijne' (vitrages) die uitbundig worden gedragen.


Literatuur

'Vastenavond Vastgelegd. De Bergse vastenavond, een cultuur-historisch fenomeen, geschreven door Cees Vanwesenbeeck en gefotografeerd door Albert Joosen', Bergen op Zoom 1994.


Particulier initiatief


Vastenavondjas

ware grootte
800 x 600px (502,7Kb)

Vastenavondjas