Verzetsmonument 1940-1945

Henk van Drimmelen, 1976

Thaliatuin
kaart

Henk van Drimmelen
Henk van Drimmelen (Klundert 1919 - Bergen op Zoom 2003) is autodidact en is als industrieel vormgever en kunstschilder werkzaam geweest.

cultuur-historisch

Het monument is eerder een gedenkplaat voor de verzetsstrijders uit Bergen op Zoom omgekomen na gevangenneming of anderszins. De gedenkplaat stond oorspronkelijk aan de Parade maar werd vanwege vandalisme verplaatst naar de Thaliatuin, ook wel Stenen Tuin genoemd. Deze bevindt zich achter de Sint-Gertrudiskerk. De bronzen gedenksteen is gevat in een natuurstenen kader. Het werd onthuld door mevrouw E. van Gils-Proost, weduwe van een der gevallenen, op 27 oktober 1976. Op deze datum werd herdacht dat Bergen op Zoom 32 jaar daarvoor was bevrijd door de Canadezen. Het initiatief voor het monument werd genomen door het Comité Dodenherdenking en de aanleiding vormde de naamgeving van drie straten naar Bergse verzetsmensen: Jan van Bijnen, Jan Dercks en Herman Leus.


Technische gegevens: bronzen gegoten plaat, gevat in natuurstenen kader.


Literatuur

De Stem en het Brabants Nieuwsblad augustus tot en met oktober 1976; W. Ramaker en B.van Bohemen, 'Sta een ogenblik stil', Kampen 1980, p. 22; W.A. van Ham en C.D. Vanwesenbeeck, 'Gids voor oud-Bergen op Zoom', Antwerpen 1983, p. 59; Drs. Willem Blok en Puck van Eenennaam, 'Beeldig Bergen', Gemeentemuseum Bergen op Zoom [1987], p. 90 en 91, nr. 98.


Bergen op Zoom (gemeente)