Vesica Piscis

Frank Mandersloot, 1991

plantsoen Bolwerk
kaart

Vesica Piscis

ware grootte
800 x 600px (533,9Kb)

Vesica Piscis

Frank Mandersloot

Frank Mandersloot (Utrecht 1960) volgde een opleiding aan de Kunstacademie te 's-Hertogenbosch (1978-1981) en aan Ateliers '63 te Haarlem (1981-1983). Hij is als schilder, fotograaf en beeldhouwer werkzaam. Hij kreeg de Aanmoedigingsprijs Beeldende Kunst AFK in 1997, een Presentatiesubsidie en een Werkbeurs Beeldende Kunsten WVC in 1990, en een Nominatie voor de Prijs der Lage Landen in 1991. lezen

abstract

Het beeld is een stenen tafel dat een mandorla, een stralenkrans, symboliseert. De steen is op éénvierde van de lengte driemaal diagonaal doorboord en vervolgens gebroken, waarna het kleinste deel op het blad is 'geklapt'. Hierdoor zijn de positieve en negatieve breukvlakken gespiegeld. Van deze breukvlakken is op hun beurt een afdruk in brons gemaakt die als een 'figuur' op de stenen tafel is aangebracht.
Het brons dat groen patineert zal door verder gaande oxidatie groene sporen in het marmer trekken, waardoor het aura van de mandorla groeit. De marmeren stenen tafel wordt gedragen door zeven ruwe basaltblokken. Een achtste basaltblok steekt langs het marmer boven het niveau van de tafel uit. Volgens Mandersloot is 'Vesica piscis'de fysieke pendant van de geestelijke geboorte.

Technische gegevens: lengte 225 cm, breedte 180 cm, hoogte 75 cm. Ovalen tafel van licht geaderd marmer; figuur van brons; 8 ruwe basaltblokken.


Literatuur

'Visica Piscis. Frank Mandersloot', informatieblad in de reeks 'Kunstroute Bergen op Zoom'.


Kunstroute (stichting)


Vesica Piscis

ware grootte
800 x 600px (549,2Kb)

Vesica Piscis