Zo is het nu

ware grootte
800 x 600px (569,6Kb)

Zo is het nu

Transformatieproject

[KidOR) heeft in 2006 als pilot het Transformatieproject Fort-Zeekant gerealiseerd.
Bij de opening werd KidOR-voorzitter Peter Pel geïnterviewd door Wim de Bie, die op zijn Bieslog aandacht aan het project besteedde.


projectomschrijving
contact info


contact info 

stichting [KidOR)
postbus 145
4600 AC Bergen op Zoom

projectleiding

Peter Pel


neem contact op

en zo was het vroeger

ware grootte
510 x 383px (223,7Kb)

en zo was het vroeger

projectomschrijving 

Transformatieproject
Het ‘Transformatieproject’ in wijk Fort-Zeekant is het eerste project dat door [KidOR) is gerealiseerd. Deze wijk wordt volledig gerenoveerd: huizen en straten worden opgeknapt, nieuwe zorgcentra worden gebouwd. [KidOR) vond de saaie en vaak lelijke transformatorhuisjes en nutskasten uit de toon vallen en besloot deze te laten veranderen in kunstwerken waardoor de wijk een mooier en vrolijker aanzien kreeg. Tien kunstenaars werden uitgekozen om de circa honderd kasten om te toveren tot kunstwerken. Het Transformatieproject van [KidOR) werd gerealiseerd in de eerste helft van 2006. De tot kunstwerken getransformeerde transformatorhuisjes en nutskasten hebben geen eeuwigheidswaarde: gedacht wordt aan een levensduur van zeven jaar.
Het project is tot stand gekomen dankzij financiële steun van de gemeente Bergen op Zoom, Essent Netwerk, Woningstichting Wonen West-Brabant, Schildersbedrijven Jos Krijger en Lindhout BV, Sigma Coatings en Corné de Crom Reclame.
Het Transformatieproject voorziet in het opwaarderen van de behuizingen voor nutsvoorzieningen zoals bijvoorbeeld transformatorkasten en -huisjes. Dit door deze objecten tot ware kunstwerken om te vormen. Dat zal een bijdrage leveren aan de opwaardering van de algehele woonomgeving.

Transformatieproject weer in ere hersteld
In april 2008 werden de bewoners van Fort-Zeekant, stichting [KidOR) en de betreffende kunstenaars opgeschrikt toen bleek dat monteurs een aantal tot kunstwerken gemaakte transformatorhuisjes en elektriciteitskastjes hadden meegenomen en weggegooid. Er waren nieuwe, kale behuizingen voor in de plaats gekomen. Gelukkig heeft Ziggo, beheerder van deze kasten, financieel mogelijk gemaakt dat de kunstenaars hier opnieuw een kunstwerk konden creëren, in nauwe samenwerking met [KidOR).

Vanaf half september 2008 zijn de werken van Ton Slits, John Prop, Astrid Moors en Babette Wagenvoort weer in volle glorie te bewonderen. Gebleken is dat de buurtbewoners erg veel waarde zijn gaan hechten aan deze kunstvorm in hun leefomgeving. [KidOR) is mede daarom erg blij met de coöperatieve houding van Ziggo. Het project voldoet hierdoor weer aan het beoogde doel: een bijdrage leveren aan de opwaardering van de algehele woonomgeving in de wijk.