kunstwerken van
Charles Vergouwen


Amala onbekend
Amala - Charles Vergouwen

Amala - Charles Vergouwen


Blitzkopfhaus 2004
Blitzkopfhaus - Charles Vergouwen

Blitzkopfhaus - Charles Vergouwen


Boomfontein 2010
Boomfontein - Park Heidetuin

Boomfontein - Park Heidetuin


Conglomeraat 1 onbekend
Conglomeraat 2 onbekend
Contemplatie - Meditatie 1 2004
Contemplatie _ Meditatie 2 2004
Kunstwerk zonder naam 1 onbekend
Kunstwerk zonder naam 2 onbekend
Open - dicht 2016
Tourniquet croutique 2015
Windroos 2015

Charles Vergouwen

www.beeldhouwatelier.com

Charles Vergouwen (1946-2019), filosofisch beeldhouwer

Charles Vergouwen werd op 30 mei 1946 geboren in Roosendaal en hij volgde zijn kunstopleiding aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda, gevolgd door de opleiding tot restauratiebeeldhouwer aan de Sint-Jan Kathedraal in ’s-Hertogenbosch. Daarna voltooide hij zijn opleiding in Eindhoven aan de Academie voor Industriële Vormgeving, afdeling Autonome vormgeving. Vanuit Den Bosch volgde hij een specialisatiestudie restauratietechnieken bij de Stichting ‘Pro Venetia Viva’ in Venetië.

Met deze brede bagage werd Vergouwen een beeldhouwer die het ambacht in al zijn vormen beheerste en een kunstenaar die in allerlei materialen en stijlen zijn eigen weg vond. Hij werkte bij voorkeur in brons en steen. Mede door zijn achtergrond als restauratiebeeldhouwer kon hij uitstekend overweg met opdrachten die vroegen om een eigen interpretatie van de klassieke, figuratieve, stijl. Veel figuratief werk. Herkenbare beelden in de openbare ruimte die snel door het publiek werden omarmd. Nationaal en Internationaal werd Charles Vergouwen bekend door zijn abstracte werk. In alle gevallen gaat het om grondig doordacht werk. Als restaurateur werkte hij aan veel monumentale gebouwen. De teller voor eigen werk van Vergouwen staat op 320. Zijn kunstwerken zijn steeds krachtig en uitgebalanceerd en nodigt uit om erbij stil te staan en even na te denken.

Vergouwen was een filosofisch denker en drukte dat uit in zijn werk. Beeldhouwen was zijn taal. Bekende uitspraak van hem: “Ik ben een diesel, kom langzaam op gang maar ga in stevig tempo altijd door.” Evenals zijn advies aan leerlingen en collega-kunstenaars: “Neem rust en denk goed na over wat je wil.”