Vlasbinder

Kees Warmoeskerken, 1983

Potterstraat/Bosstraat
kaart

Vlasbinder

ware grootte
480 x 640px (68,1Kb)
foto: Cees Vanwesenbeeck

Vlasbinder

Kees Warmoeskerken

Kees Warmoeskerken (Bergen op Zoom 1952) volgde een opleiding aan de Akademie Sint-Joost te Breda (avondopleiding monumentale vormgeving en schilderen, 1972 - 1977). Hij is als tekenaar, schilder en beeldhouwer werkzaam. lezen

zie ook:
Muziek in de bomen
Stalen boom

figuratief

De hoek Potterstraat/Bosstraat stond vroeger bekend als de Vlasmarkt. Kees Warmoeskerken wilde eerst een vlasbinder maken waarbij de bundel vlas via een waterpartij (fontein) werd gevisualiseerd. Dat laatste werd niet goedgekeurd vanwege de hoge onderhoudskosten. Voor de totstandkoming van het beeld toog Warmoeskerken een aantal malen naar Koewacht in Zeeuws-Vlaanderen waar de enige vlasstreek in Nederland is gesitueerd. Een boer uit de omgeving van Koewacht poseerde voor de uiteindelijke schets van het beeld. Vlas wordt niet zittend maar knielend gebonden waarna de vlasbinder de bundel omhoogtrekt. De laatste handeling is het uitgangspunt voor het beeld geworden. Het beeld werd gegoten door Léon Vermunt.Technische gegevens: brons, cire perdue.


Literatuur

Brabants Nieuwsblad 6 augustus 1982; Stadsblad 11 november 1982; Kamer van Koophandel. Maandblad met informatie uit en rond uw Kamer april 1984; Brabants Nieuwsblad 7 april 1983; Drs. Willem Blok en Puck van Eenennaam, 'Beeldig Bergen', Gemeentemuseum Bergen op Zoom [1987], p. 98 en 99, nr. 110.


Bergen op Zoom (gemeente)


Vlasbinder

ware grootte
480 x 640px (75,8Kb)
foto: Cees Vanwesenbeeck

Vlasbinder