ware grootte
368 x 253px (17,2Kb)
De Jan van Asbank. Nog steeds bekend bij oudere Bergenaren.
Bekende Bergenaar Jan van As, van dat bankje
in dossier:
Sleven, Daniël
18 november 2008 Auke
(uit: BN/DeStem van 18 november 2008) BERGEN OP ZOOM - Iedere Bergenaar, en zeker de ouderen onder ons, weten meteen waar het over gaat als de naam Jan van Asbank valt.
In het Kwartierstatenboek dat zaterdag verschijnt, is ook de afstamming van Jan van As (1873-1928) onderzocht. Voor dat onderzoek is, zoals bij alle 28 namen in het boek, vijf generaties teruggezocht, tot ongeveer 1750.
De familie Van As blijkt al die tijd in Bergen op Zoom te hebben geleefd, terwijl de moeder van Jan van As, Maria Koolen, haar wortels heeft in Moerstraten. Maar zoals gezegd, gaat een kwartierstaat verder dan een rijtje namen. Voor het boek is uiteraard ook Jan van As zelf onder de loep genomen. En het verhaal van de bank staat dan ook uitvoerig in het Kwartierstatenboek beschreven.
En da's dan meteen heel aardig. Want we kennen wel de Jan van Asbank, maar wie weet er nu nog waarom die bank in het Anton van Duinkerkenpark staat. Van As is in de jaren twintig van de vorige eeuw kort wethouder in Bergen op Zoom, als hij plots overlijdt. Van As hoort tot een groep dissidente leden van de Roomsch Katholieke Staatspartij. Na zijn dood beijvert een comité zich voor de komst van de bank. Ter verfraaiing van het volkspark, zoals dat toen nog heet en 'anderzijds als herinnering aan den om het vorig jaar overleden Wethouder J.B. van As'. De gemeente werkt mee, de bank staat er nu nog.
terug