Werk van Kees Warmoeskerken: Een stalen boom in nieuwe woonwijk

ware grootte
464 x 308px (138,3Kb)
foto: Chris van Klinken/het fotoburo

Werk van Kees Warmoeskerken: Een stalen boom in nieuwe woonwijk

Werk van Kees Warmoeskerken: Een stalen boom in nieuwe woonwijk

in dossier: Warmoeskerken, Kees

17 september 2009 Auke
(uit: BN/DeStem van donderdag 17 september 2009; door Sanne Schelfaut) BERGEN OP ZOOM - De Blokkendoos is niet meer. Anderhalf jaar geleden werd begonnen met de bouw van Acaciapark, de nieuwe naam van het woonwijkje aan de Karel Doormanstraat, Jan van Bijnenstraat, Herman Leusstraat en Kardinaal de Jonglaan. Een stalen boom, ontworpen door Bergenaar Kees Warmoeskerken staat vanaf deze week te pronken in dit nieuwe stukje Bergen op Zoom.

De vierkante (blokken)bouw van toen, heeft plaatsgemaakt voor moderne huizen. Bruin, grijs, zwart en wit zijn de tinten die de boventoon voeren. Het groen is gebleven. De bomen staan tussen starterswoningen, eengezinswoningen en voorzieningen voor senioren en dementerende ouderen. En niet te vergeten hospice De Markies, de voorziening die in oktober officieel wordt geopend. Gisteren was een ander moment om bij stil te staan: de onthulling van het symbolisch kunstwerk, een stalen boom van Kees Warmoeskerken, aan de Herman Leusstraat. "De wortels staan stevig in de grond, dat geldt ook voor de bewoners die hier al jaren wonen. We hebben een prima mix van oud, jong en zorgwoningen", vond Ton Ringersma, directeur van Wonen West-Brabant. Jef Pelgrims van tanteLouise/Vivensis meldde trots te zijn op de ultramoderne zorgwoningen voor dementerenden.

"Er is plaats voor achttien bewoners die we, op een verantwoorde manier, veel vrijheden kunnen geven door nieuwe, technologische apparatuur. " Wethouder AdriŽnne Veraart (stedelijke vernieuwing) had voor deze bewoners nog een cadeau bij zich: een duofiets, bij elkaar gespaard door de Bergse ambtenaren. Acaciapark is overigens nog niet helemaal af. De winkeltjes aan de Herman Leusstraat zijn gevestigd in oudere panden. "De eigenaren vragen te veel geld voor de gebouwen. Als die prijs niet zakt, blijft het voorlopig zo", aldus Ringersma.

terug