Sleepers, 52 monotypes, 9 x 14 cm per werk, € 100,- per stuk (incl. verzending)

ware grootte
476 x 304px (124,5Kb)

Sleepers, 52 monotypes, 9 x 14 cm per werk, € 100,- per stuk (incl. verzending)

Werk van Kees de Kort: betaalbare kunstwerken van september

in dossier: Kort, Kees de

28 september 2011 Auke
(uit: nrcnext.nl van woensdag 28 september; door Michiel Hogenboom) We Like Art wil graag de naar binnen gerichte kunstwereld een beetje opschudden. Ze signaleren en bespreken kunst van €0 tot €1.500 en geven aan waar je het voor welke prijs kunt kopen (eventueel met de Kunstkoopregeling). Op de nextblog selecteert gastblogger Michiel Hogenboom elke laatste woensdag van de maand een favoriete top vijf. (...) De gedempte tekeningen en schilderijen van Kees de Kort raken bij ons een snaar. Het is een soort dichterlijke gevoeligheid die moeilijk te duiden is. Wat niet al teveel buitenwereld nodig heeft om naar te verwijzen.

Hij zegt het zelf mooi:
"Het (werk) is zowel weemoedig en poëtisch maar ook confronterend en verontrustend. Een werk is voor mij af als het helder is maar tegelijkertijd blijft wringen, als het broeit. Composities zijn zo gekozen dat er delen van figuren of voorwerpen van het doek/papier vallen. Er is iets wat je niet ziet. Dit benadrukt het idee dat er geen begin en einde aan de dingen is, geen vastomlijnd verleden of zekere toekomst. Er is alleen even een moment."

Graag vragen we aandacht voor een reeks van 52 monotypes van De Kort. Als tegenhanger van de Panini-voetbalplaatjes met zelfbewust kijkende mannen maakte de kunstenaar in 2010 deze serie Sleepers. Het lijkt er sterk op dat sommige mannen niet meer wakker gaan worden. Een hele mooie tedere en ingetogen serie vinden we. Check de beelden hier.

Over de techniek. Monotypes zijn eigenlijk enkele drukken – op een schildering op een gladde ondergrond (glas, koperplaat) wordt een papier gelegd en stevig aangedrukt. Als het vel eraf getrokken is er een uniek werk ontstaan. De snelheid, het werken in spiegelbeeld en de rol van het toeval bepalen het eindbeeld. Een fijne techniek die ook gebruikt werd door Degas, De Kooning en Robert Zandvliet.

terug

Zoek in kidor.nl
resultaten sluiten