Jeroen Hoogstraten bij het eiland van Huys Hengelo.

ware grootte
795 x 497px (335,9Kb)
foto: Wouter Borre

Jeroen Hoogstraten bij het eiland van Huys Hengelo.

Werk van Jeroen Hoogstraten: Contouren Huys krijgen vorm op Watereiland

in dossier: Hoogstraten, Jeroen

7 oktober 2011 Auke
(uit: De Twentse Courant Tubantia van vrijdag 7 oktober 2011) HENGELO Op het eilandje bij Thiemsland, waar vroeger Huys Hengelo heeft gestaan, maakt de Rotterdamse kunstenaar Jeroen Hoogstraten de contouren opnieuw zichtbaar met behulp van ‘eb en vloed’.

De bouw staat op het punt te beginnen, de klus duurt vier tot zes weken. Hoogstraten kreeg de opdracht in mei vorig jaar. Zijn schetsontwerp, waarbij het vijverwater naar verschillende niveaus wordt gepompt, kreeg de handen op elkaar van de selectiecommissie die uit drie inzendingen moest kiezen. Hij had ruim een jaar nodig voor de technische uitwerking van zijn ontwerp.

Het water van de ‘gracht’ wordt straks opgepompt, waarbij de buitenste contouren van het eiland, in feite de oorsprong van het dorp Hengelo, de randen van de verhoogde vijver worden. Daarna zakt het water langzaam, waarbij de indeling van het Huys zichtbaar wordt. Als het water helemaal is weggestroomd komt een mooie vloer te voorschijn. De gemeente heeft 183.000 euro klaar liggen voor de klus.

terug