Werk van Jerome Symons: Soldatenverhalen in bushalte Short Story

ware grootte
500 x 375px (164,1Kb)

Werk van Jerome Symons: Soldatenverhalen in bushalte Short Story

Werk van Jerome Symons: Soldatenverhalen in bushalte Short Story

in dossier: Symons, Jerome

18 juli 2012 Auke
(uit: De Stentor van woensdag 18 juli 2012) GARDEREN - Zestien oud-soldaten die hun diensttijd op de Veluwe hebben doorgebracht, vertellen in een speciaal bushokje op transferium Wittenberg bij Garderen Stroe twintig soldatenverhalen. Het bijzondere bushokje, Short Story gedoopt, is een project van beeldhouwer Jerome Symons.

In tien jaar tijd, van 2007 tot 2017, zijn in de abri ieder jaar twintig nieuwe verhalen te beluisteren. De soldatenverhalen zijn tot 1 september te horen in het kader van het erfgoedfestival Gelegerd in Gelderland dat deze zomer in de gehele provincie plaatsvindt. De verhalenbushalte is te herkennen aan twee grote posters van Gelegerd in Gelderland.

Short Story is in 2007 ontworpen in opdracht van de provincie. Het kunstwerk vrolijkt het transferium op dat op een vrij verlaten plek ligt. Busreizigers kunnen met behulp van een speciaal ontworpen jukebox een keuze maken uit de ongeveer vijf minuten durende verhalen.

Gelegerd in Gelderland is op zoek naar nog meer soldatenverhalen en herinneringen aan het militaire verleden van Gelderland. Verhalen en foto's kunnen via de website www.gelegerdingelderland.nl ingezonden worden. Onder de titel 'In dienst' zal een aantal van deze verhalen aan het eind van het festival worden gebundeld.

Het erfgoedfestival Gelegerd in Gelderland besteedt in drie maanden tijd volop aandacht aan de militaire geschiedenis van Gelderland. Verspreid over de hele provincie worden van juni tot en met september zo'n 250 activiteiten georganiseerd.

De slotmanifestatie van het festival is 22 september in Ede, gelijktijdig met de jaarlijkse Airborneherdenking en luchtlandingen op de Ginkelse Heide. Een spectaculair programma is in voorbereiding in samenwerking met de Gemeente Ede en Airborne Feelings.

Gelegerd in Gelderland wordt georganiseerd door stichting Gelders Erfgoed, Gelders Archief, Gelders Genootschap en CODA Museum. www.gelegerdingelderland.nl

terug