De stad spreekt op de gevel van het Zwijnshoofd

ware grootte
500 x 363px (71,6Kb)
foto: BN/DeStem

De stad spreekt op de gevel van het Zwijnshoofd

De stad spreekt op de gevel van het Zwijnshoofd

in dossier: Stenen Strofen | Veenbaas, Jabik

18 mei 2013 Auke
Op vrijdag 17 mei 2013 om 16.00 uur onthulde Koert Damveld, voorzitter van de Stichting Vastenavend, het gedicht De stad spreekt van Jabik Veenbaas. Het gedicht is aangebracht op de zijgevel van café Het Zwijnshoofd aan de Moeregrebstraat 18 in Bergen op Zoom. De stad spreekt gaat over Vastenavend in Bergen op Zoom. Jabik Veenbaas droeg het gedicht zelf voor. Het gedicht maakt deel uit van de Stenen Strofen van Bergen op Zoom.

Over Jabik Veenbaas
Jabik Veenbaas (°Hilaard, 1969) studeerde Engels aan de Universiteit van Amsterdam en Wijsbegeerte en Fries aan de Vrije Universiteit. Hij is werkzaam als vertaler en publicist en hij publiceerde vier gedichtenbundels, twee verhalenbundels, een bundel essays en enkele toneelstukken in het Fries. Eind 2001 verscheen zijn eerste gedichtenbundel Metropolis, die in september 2003 gevolgd werd door De jefte en eind 2004 door Brieven oan myn bern en in 2007 De sinne, it smelle będ, myn lichem.
De poëzie van Veenbaas werd vertaald naar het Nederlands. In 2006 verscheen bij BnM Uitgevers in Nijmegen Darwinistische weemoed, een selectie uit zijn eerste twee bundels. Naar aanleiding van deze bundel schreef Piet Gerbrandy in De Volkskrant: 'Veenbaas is een belangrijk dichter.'

Koert Damveld
Koert Damveld was 12 jaar Prins tijdens Vastenavend (Carnaval). Ook daarna bleef hij betrokken bij de stichting Vastenavend in Bergen op Zoom. De laatste jaren als voorzitter van de stichting. Omdat het Zwijnshoofd een vaste waarde is tijdens Vastenavend en het gedicht van Veenbaas daar nadrukkelijk naar verwijst, heeft comité Stenen Strofen Damveld gevraagd om het gedicht te onthullen.

Marc Meeuwissen
Het ontwerp van het gedicht op de gevel van het Zwijnshoofd is van Marc Meeuwissen. Hij tekende ook voor de ontwerpen van de andere Stenen Strofen in Bergen op Zoom.
Marc Meeuwissen over het ontwerp: “Ik wil de aandacht van de toevallige passant trekken door hem met een klein raadsel te confronteren. De rode tekst ‘de stad spreekt’ zal direct leesbaar zijn, maar de blauwe tekst daaronder niet meteen. Een goede reden om wat langer te blijven kijken en het te ontcijferen. Dit idee kwam naar aanleiding van de tekst in het gedicht dat de reiziger in eerste instantie denkt dat stad is ingeslapen.”

Werkwijze Stenen Strofen
Het comité Stenen Strofen nodigt een dichter uit om een gedicht te schrijven voor een bepaalde locatie in Bergen op Zoom. De dichter laat zich inspireren door de plaats en schrijft een gedicht. Een jury – waar onder andere de voorlaatste Stenen Strofedichter deel van uit maakt – beoordeelt het gedicht. Het comité zorgt voor de benodigde financiën om het gedicht op een gevel aan te brengen en zoekt een geschikte gevel.
Alle gedichten staan op de website van het comité, www.stenenstrofen.nl.

Toekomstige Stenen Strofen
Het comité Stenen Strofen is voortdurend op zoek naar de 3 G’s: gevels, geld en gedichten. De snelheid waarmee nieuwe stenen strofen gerealiseerd kunnen worden, hangt vooral af van de beschikbare financiën. Het comité ontvangt geen subsidie en afhankelijk van giften en sponsoren.
Op vrijdag 7 juni wordt een nieuwe Stenen Strofe van Johanna Kruit onthuld op Ziekenhuis Lievensberg in Bergen op Zoom.
Anne Vegter, Dichter des Vaderlands, schrijft binnenkort een Stenen Strofe voor het 25-jarige jubileum van de wijk de Bergse Plaat.
Ester Naomi Perquin is gevraagd een gedicht te schrijven met als inspiratiebron het feit dat Bergen op Zoom inmiddels meer dan acht eeuwen stadsrechten heeft. Dit gedicht komt op een nog te bepalen locatie in de binnenstad.

terug