Beeld Charles Vergouwen

ware grootte
768 x 1024px (333,7Kb)
foto: KidOR

Beeld Charles Vergouwen

Nieuwe beeldenroute in park Heidetuin

in dossier: [KidOR) | Vergouwen, Charles

1 oktober 2023 Sharla
Op 12 oktober heropent wethouder Demmers Park Heidetuin met de onthulling van een nieuwe kunstroute en een herinneringsbord over jeugdzorg in Landhuis Lievensberg. Het park is bijzonder omdat het cultuur en cultuurhistorische waarden verenigt op een landgoed. Tijdens de grondige renovatie van het park zijn originele zichtlijnen hersteld, is de entree verfraaid en is eveneens een arboretum met educatieve heemtuin ingericht. Middels QR-codes kunnen bezoekers informatie krijgen over de flora, de kunstroute en de geschiedenis van de jeugdzorginstelling op Lievensberg.

In het kader van het project Landschappen van Allure in Bergen op Zoom heeft gemeente Bergen op Zoom kunstwerken van Charles Vergouwen gekocht voor plaatsing in de openbare ruimte. Samen met KidOR is Charles op zoek gegaan naar een geschikte locatie en zo kwam park Heidetuin in beeld. Dit park werd op dat moment gerenoveerd door de gemeente en de kunstwerken leken bij uitstek geschikt voor deze omgeving; een plek waar de menselijke maat en schaal voelbaar worden gemaakt en de beelden ook aanraakbaar zijn. Natuur en cultuur komen zo nadrukkelijk samen. Kort na het plotse overlijden van Charles Vergouwen (november 2019) zijn de kunstwerken van Charles in park Heidetuin geplaatst.

Landhuis Lievensberg was tussen 1950 en 2010 een opvangplek voor kinderen en jongeren vanwege gezondheid, omdat zij thuis in de knel zaten of om hun toekomstkansen te verbeteren. Om die historie een blijvend plekje te geven in de Bergse geschiedenis wordt bij de heropening een herinneringsbord onthuld. In heel West-Brabant staan vijftien van zulke borden. Het herinneringsbord laat zien dat hulp aan kinderen en jongeren in de knel onlosmakelijk verbonden is met de persoonlijke inzet van jeugdzorgwerkers. Vooral door hun persoonlijke inzet konden zij in die zestig jaar het verschil maken voor de opgevangen jeugdigen. Voor hen was gaan wonen op Lievensberg weliswaar vaak niet makkelijk, maar meestal kwam ergens toch een omslag in hun leven. Hun verhalen zijn te beluisteren via de QR-code op het herinneringsbord.

Don en Ingrid van Rooy begonnen in 2014 met het renoveren van de oude villa Lievensberg en dit te transformeren in Villa Heidetuin, een luxe Bed & Breakfast met horeca. Een van de wensen van Don was dat, nadat de renovatie van het park was voltooid, dat ook de entree van het landgoed in ere kon worden hersteld. Hiervoor was een reconstructie van de vroegere kolommen nodig. Ook dit is inmiddels succesvol tot stand gekomen. Mede hiermee is wederom een passende verwijzing naar de geschiedenis van het landgoed Lievensberg bewerkstelligd.

terug