Saamhorig en eendrachtig

Hans Blank, 2015

Vossepad, Lepelstraat
kaart

Saamhorig en eendrachtig

ware grootte
3000 x 4000px (3255,3Kb)
foto: Peter Pel

Saamhorig en eendrachtig

Project Lepelstraat

In Lepelstraat wordt in het kader van de herinrichting op een centrale plaats in het dorp een beeld gerealiseerd. Na een lange zoektocht is kunstenaar Hans Blank uit den Oever gekozen om het kunstwerk te maken. lezen
alle

Hans Blank

Hans Blank (Zaanstreek 1952 - Den Oever 2019) studeerde aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, onder leiding van o.a. Professor Piet Esser. Hij exposeerde in binnen- en buitenland, onder meer in Amerika, Frankrijk, Ierland en Denemarken. lezen

figuratief

Op de sokkel van dit beeld van Hans Blank staat: "Saamhorig en eendrachtig, sterk en diepgeworteld".

Er is gezocht naar een kunstwerk dat recht deed aan de sociale cohesie in het dorp en het gegeven dat Lepelstraat een agrarische achtergrond heeft.
Het beeld verwijst daarnaar, de boeren die het koren rapen. Maar de man die er met een soort van lepel achteraan loopt verwijst naar de rijke markiezen uit Bergen op Zoom die met een vaste maat (de Lepel) een deel van het graan als belasting lieten ophalen. Men veronderstelt dat Lepelstraat daaraan zijn naam te danken heeft.
Het beeld is een initiatief van Maarten van Eekelen die de overblijfselen van het fonds dat hij via zijn familie in beheer had (het z.g. varkensfonds) aan de gemeenschap terug wilde geven in de vorm van een beeld. Hieraan werden andere fondsen van de voormalige verenigingen van het café de Kladde toegevoegd en vervolgens heeft de gemeente en later de Rabobank het bedrag substantieel aangevuld.
Het beeld is van brons en is gegoten bij bronsgieterij Kemner in Cuijk.


Kunst in de Openbare Ruimte (stichting [KidOR))

www.kidor.nl


Saamhorig en eendrachtig

ware grootte
1600 x 1200px (217,2Kb)
foto: Auke van der Heide

Saamhorig en eendrachtig